Back

Agenda 21 la nivelul judetului Sibiu

AGENDA LOCALA 21

 

Conceptul de dezvoltare durabilă implică o re-evaluare constantă a relaţiei om-natură, şi existenţa solidarităţii între generaţii, ca fiind singura opţiune viabilă pentru asigurarea unui model de dezvoltare pe termen lung.

În România, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a promovat într-un mod activ dezvoltarea durabilă începând cu anul 2001, prin coordonarea proiectului “Dezvoltarea Capacitatilor Locale pentru implementarea Agendei Locale 21”.

 

Proiectul a  început implementarea sa la nivelul a nouă oraşe pilot, în perioada 2000-2002, continuând cu încă treisprezece oraşe între 2003-2004, şi alte trei oraşe şi un judeţ între 2004-2005. În perioada 2005-2006 proiectul si-a extins aria de implementare.

Astfel, în fiecare an, proiectul se implementează în noi oraşe, sub coordonarea Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, care este agenţia de implementare a PNUD pentru proiectul AL 21.

 

Municipiul Sibiu si municipiul Medias au fost selectate printre cele treispezece oraşe din prima etapă de aplicare a Agendei Locale 21, program ce s-a desfăşurat în intervalul aprilie 2003 – aprilie 2004, sub coordonarea Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă.

Rezultatul a fost o strategie coerenta, cu un plan concret de actiune si de implementare adoptat de Comitetul Local de Coordonare  a celor doua municipalitati, in anul 2004.

 

Agenda Locala 21 la nivelul municipiului Sibiu si la nivelul municipiului Medias,  ofera o garantie practica a faptului ca proiectul poate raspunde necesitatilor comunitatii si ca reprezinta o contributie importanta la dezvoltarea durabila a Romaniei.